> El cicle de pensament s’entrena amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana, tindrà lloc un cop al mes i s’abordaran diferents temes relacionats amb la cultura

Aquest dimarts, Igualada ha estrenat el cicle de pensament Diàlegs Capitals. Una setantena de persones s’han aplegat al Teatre Municipal l’Ateneu per seguir la conversa entre el filòsof igualadí Arià Paco i l’escriptor Borja Bagunyà emmarcada pel títol “La literatura, una eina per pensar”. Els dos experts han abordat diferents qüestions per oferir una visió del paper de la literatura en el pensament, a través de diferents autors, des de Plató a Tabarovsky, passant per Balzac, Clarice Lispector, Doris Lessing, Milan Kundera… Per tots dos ponents, la novel·la ens acompanya des de l’inici de la modernitat i s’ocupa de problemes centrals al pensament. Durant el transcurs del diàleg han parlat sobre les formes de la narrativa i l’assaig, l’afectació de l’hiperespecialirzació en la literatura i el naixement de la novel·la d’idees, el paper de la moral en tot plegat, entre moltes altres coses. El públic ha estat molt participatiu a la cloenda, aportant diferents preguntes i reflexions sobre el tema i generant un diàleg obert amb els dos experts.

Borja Bagunyà. Escriptor, professor del grau d’Estudis Literaris de la Universitat de Barcelona i doctor en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Ha publicat Apunts per al retrat d’una ciutat (2004), Defensa pròpia (Proa, 2007; Premi Mercè Rodoreda 2006) i Plantes d’interior (Empúries, 2010). Actualment, és membre del Grup de Recerca Literatura Comparada en l’Espai Intel·lectual Europeu. El 2016 funda Escola Bloom amb Lana Bastasic.

Arià Paco Abenoza. Igualadí, graduat i màster en filosofia. Actualment, fa un doctorat en filosofia a la Universitat d’Arizona. Ha col·laborat en diversos mitjans culturals, i és professor d’oratòria. El 2020 va publicar Mentir a les mosques i el 2021 va obtenir la beca Montserrat Roig de creació literària per la seva segona novel·la.

Un cop al mes, Diàlegs Capitals

El cicle de pensament ha estat organitzat amb motiu de la capital de la cultura catalana a Igualada. Està format per diferents diàlegs que conviden a reflexionar entorn els reptes del segle XXI i explorar diferents àmbits del pensament i la cultura contemporània. Un cop al mes s’abordaran temes d’actualitat a través d’una conversa entre experts locals i pensadors d’àmbit nacional. Tots ells tenen entrada gratuïta i cal reservar-la prèviament a www.tiquetsigualada.cat.

Els Diàlegs Capitals queden enregistrats i es podran escoltar pròximament en format podcast.

Ecologia i arquitectura seran els temes tractats als pròxims Diàlegs

El repte del segle XXI: el col·lapse ecològic serà el següent dels Diàlegs Capitals que abordaran l’antropòloga i enginyeria Yayo Herrero i l’enginyer especialista en anàlisi del cicle de vida i canvi climàtic, Pere Fullana. Un dels principals reptes del segle XXI és el canvi climàtic i la crisi ecològica. Cal fer una transició cap a un model econòmic i social diferent? És possible el creixement econòmic i la regeneració de la naturalesa? Com podem evitar el col·lapse ambiental? Els dos experts exposaran els principals reptes mediambientals actuals, través d’una narrativa que faci intel·ligible la noció de col·lapse ecològica i oferir noves fórmules per conjugar la vida i el medi ambient. Tindrà lloc el dia 17 de març, a les 19:30 h, al Teatre Municipal de l’Ateneu.

El 30 d’abril, a les 11 h, tindrà lloc el tercer Diàlegs Capitals dedicat a: El Cementiri Nou d’Igualada, una joia de l’arquitectura contemporània. Al mateix cementiri, s’hi trobaran l’arquitecta Carme Pinós, recentment guardonada amb el Premio Nacional de Arquitectura 2021 que atorga el govern espanyol, coautora del Zementiri, i un col·lectiu d’arquitectes joves igualadins, que conversaran i reflexionaran al voltant de l’arquitectura en l’actualitat i aprofundiran en l’obra arquitectònica igualadina de més prestigi internacional. Algunes de les qüestions que es plantejaran són: com ha de ser l’arquitectura actual? Ha mort l’arquitectura d’autor? Quins són els conceptes vertebradors del projecte Zementiri?