L’exposició mostra una quarantena d’obres, amb una abundant producció a l’oli i alguns dibuixos de l’artista del 15 de desembre al 8 de gener

La sala municipal d’exposicions de l’Ajuntament d’Igualada acull aquest Nadal la retrospectiva del pintor impressionista igualadí “Francesc Camps Dalmases (1907-1997), el pintor de la llum”, en motiu dels 25 anys de la seva mort. L’exposició mostra prop de 40 obres de l’artista, de les quals la majoria d’elles són olis sobre tela i alguns dibuixos a llapis sobre paper.

La retrospectiva concentra les principals temàtiques que Camps Dalmases va pintar al llarg de la seva carrera com són paisatges, marines, escenes bucòliques, de pagesia i tot allò relaciona amb la natura, aquell món rural que al llarg del segle passat desapareixia a mida que les poblacions abandonaven el camp per trobar una millor vida a les ciutats.

De la col·lecció que la família més propera conserva es podran contemplar algunes obres de gran format, com l’escena de l’incendi del cambril de la Basílica de Santa Maria, imatge que actualment es conserva com a mural a la capella del Sant Crist, al mateix temple de la capital anoienca o també, el retrat del pati d’una masia de Barruera, al Pirineu de Lleida, entre d’altres.

Camps Dalmases va ser un pintor impressionista, romàntic, que va iniciar els seus estudis artístics a Igualada, amb Bartomeu Camps i més tard a Barcelona, amb els pintors i escenògrafs Josep Mestres Cabanes i Salvador Alarma. Va exposar a Igualada, a Barcelona -a les Galeries Augusta fins l’any 1949 i a partir de 1954, a la Pinacoteca-, a Lleida i també a París i Bogotà. La premsa del moment el va retratar com a un jove prometedor durant els seus inicis fins a definir les seves obres de maduresa com a analítiques, pel detall dels contrallums i els equilibris entre llums i ombres.

La mostra s’inaugurarà el proper 15 de desembre a les 19h a La Sala i es podrà veure fins el 8 de gener del 2023. Ha estat comissariada per la filla de l’artista, Assumpta Camps i l’organitza el Departament de Promoció cultural de l’Ajuntament d’Igualada.