Igualada tenia un deute històric amb Marina Tomàs i Jorba, qui juntament amb Lluís Raluy van fundar el Circ Raluy. Amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana a Igualada, la ciutat ret homenatge a la igualadina Marina Tomàs i tota la nissaga Raluy. La família té una llarga trajectòria circense amb extensions com Circ Històric Raluy, el Circ Raluy Legacy  i el Circ Rosa Raluy, que han estès aquesta passió als fills i ara a les netes i nets.

Marina Tomàs nasqué al carrer Caritat, 65, d’Igualada, el 23 de maig del 1920. El 19 de febrer de 1950 va casar-se amb Lluís Raluy Iglesias, a la parròquia de Sant Pere de Sant Adrià del Besós (Barcelona). Lluís Raluy nasqué a Fonz, un poble de la franja de ponent, va destacar en els vistosos i difícils exercicis de barres fixes. El matrimoni va revolucionar el número de l’home bala en incorporar-hi un segon projectil humà i van  triomfar en els circs més prestigiosos de l’època: Cirque d’Hiver, París, (1940); Blckpool Tower i Chipperfield, Anglaterra (1956); Moira Orfei, Itàlia (anys 60); Bouglione , Amar i Roche, França 1971-72). Un altre número de Lluís era un  “looping”  pilotant un bòlid amb el qual efectuava un triple salt mortal a ple aire, abans de caure al llit elàstic. Els seus fills, Lluís, Carlos, Francis i Eduard l’han succeït en la seva passió per les arts circenses.

L’acte d’homenatge ha comptat amb la descoberta d’una placa memorial al Parc Central d’Igualada, on fins al dia 1 de maig hi té parada el Circ Històric Raluy amb el nou espectacle de Rosa Raluy, “Vekante”.

A l’acte hi han assistit Rosa Raluy, filla de Carlos Raluy, el seu marit, William Giribaldi i les seves filles, la Jillian i la Kimberly Giribaldi Raluy. Elles dues són les besnetes de Marina Tomàs i han descobert la placa memorial juntament amb l’alcalde d’Igualada, Marc Castells.

L’acte també ha comptat amb el periodista expert en el món del circ, l’igualadí Josep Elias i Farré, qui ha donat tot el seu fons bibliogràfic i documental del món del circ a Igualada, es troba disponible a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia.