Durant l’esdeveniment, s’entregaran els premis BEST que reconeixen les colles i actors vinculats al món del bestiari i la cultura popular

La gran festa del bestiari festiu tindrà lloc el pròxim dissabte 19 de novembre a Igualada, rica en colles de bestiari i de foc. Pel que fa a les bèsties locals, el públic trobarà: la Víbria Jove d’Igualada, el Drac d’Igualada, el Drac Mal Llamp, el Drac Flameus, el Drac Xerric i el Drac Bufarot (aquests dos últims infantils). Pel que fa a les bèsties foranes, des de l’organització s’han buscat diferents figures provinents de les territorials de què està composta l’Agrupació. En aquest cas, els assistents podran conèixer: el Boc Jordiet de Tortosa (territorial Terres de l’Ebre – Maestrat), la Carpafera de Martorell (Baix Llobregat i L’Hospitalet), el Drac Asparrac de Tragó de Segre (Terres de Ponent – Alt Pirineu), el Cabrot Petit del Vendrell (Penedès-Garraf) i el Drac de l’Agrupació del Bestiari.

La plantada de bestiari està prevista el dissabte 19 de novembre a entre les 10 i les 11h del matí a la plaça de Cal Font tindrà lloc la Cercavila Bestial , que serà tranquil·la i sense foc a les 12 h del migdia. El recorregut sortirà de la Plaça de Cal Font, c. Aurora, baixada c. Òdena, c. Custiol, c. Santa Maria, pl. Ajuntament, c. Argent, pl. Creu, c. Sant Magí i pl. Cal Font. En finalitzar es farà el dinar de colles a l’Escorxador. Durant tot el dia es podrà veure una catifa de flors a la plaça de Cal Font, realitzada per la Federació Catalana de Catifaires.

La Cercavila de tarda i amb foc s’avança mitja hora de l’anunciada i serà a les 16,30h, i anirà de Cal Font a l’Escorxador. El recorregut serà Pl. Cal Font, c. Aurora, c/.Òdena; rbla. Sant Isidre (punt d’encesa), rbla. Nova, rbla. de Sant Ferran (punt d’encesa), pl. Castells, (punt d’encesa); c. Àngel Guimerà, c. Prat de la Riba i Escorxador.

I finalment, es durà a terme l’acte Institucional del Festivitas Bestiarium amb la gala d’entrega dels Premis BEST que tindrà lloc a dos quarts de sis de la tarda a l’Antic Escorxador d’Igualada. En acabar la celebració, davant de l’edifici, es farà una encesa de lluïment per part de les bèsties participants.

Com cada any, des de l’organització del Festivitas Bestiarum es selecciona algun edifici emblemàtic de la Capital de la Cultura Catalana per celebrar la gala d’entrega dels Premis BEST, uns guardons que fan un reconeixement a la tasca de les colles federades a l’Agrupació, així com a altres actors vinculats al món del bestiari i la cultura popular. En aquest cas, aquest 2022 la convocatòria es farà a l’Antic Escorxador d’Igualada, un immoble inaugurat l’any 1905 i dissenyat pels arquitectes Pau Salvat i Isidre Gili.

Els diferents elements participants es podran veure del 13 al 18 de novembre a la Nau Central Escorxador de 18 a 20 h, en l’exposició de Bestiari Festiu de Catalunya, amb motiu de la trobada, on Igualada es converteix en l’epicentre de la cultura popular. La inauguració serà el diumenge 13 de desembre a les 18 h a la nau central de l’Escorxador d’Igualada.

L’acte està organitzat per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, amb el suport del Departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada