> Jordi Savall visita el seu fons a la Biblioteca Central d’Igualada que inclou més de 250 documents

> Més de 250 activitats culturals donen forma a l’agenda d’activitats previstes pel primer quadrimestre

> Igualada encara la capitalitat amb l’objectiu de projectar la ciutat i reivindicar la cultura com un pilar de cohesió social

Igualada inaugura l’any de la Capital de la Cultura Catalana amb un concert de Jordi Savall a la Basílica de Santa Maria. Aquest dissabte, el músic igualadí amb projecció internacional, ha dirigit La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI que han interpretat l’obra el Llibre Vermell de Montserrat.
L’acte inaugural ha comptat amb els parlaments del regidor de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada, Pere Camps, que ha fet la benvinguda i ha donat pas a l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, que no ha pogut assistir presencialment a l’acte i ha fet una connexió virtual: “És un goig immens per Igualada poder iniciar aquesta Capitalitat Cultural amb aquest concert del Mestre Jordi Savall a la Basílica de Santa Maria. Igualada estarà sempre al seu costat per preservar la figura i el llegat de l’obra d’aquest gran músic universal”. També assegura que “venen mesos intensos, amb més de 1000 actes programats i que no serien possibles sense les persones que treballen incansablement en totes les entitats de la nostra ciutat, Igualada aposta inequívocament per la cultura, un element de cohesió imprescindible en la nostra societat”.
Han seguit els parlaments del president de l’Organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, i finalment, la intervenció de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs.


El concert ha estat significativament important i emotiu, tant pel públic en general com pels amics igualadins que han volgut acompanyar al Mestre Jordi Savall en els seus 80 anys. També en el fet que el director i intèrpret amb projecció internacional, actua a casa en un moment culminant de la seva carrera, després d’obtenir la distinció de membre d’honor de la Royal Philharmonic Society. Un concert que ha tingut lloc a pocs metres de la casa on va néixer, al carrer Custiol, i en el marc de la Basílica de Santa Maria on va iniciar la seva carrera artística.

Oriol Pérez presenta el Llibre Vermell de Montserrat
Paral•lelament a l’acte inaugural, el musicòleg i assagista, Oriol Pérez, ha presentat l’obra de Jordi Savall en una conferència a l’espai Igualada Fashion Lab. Des d’allà, els assistents han pogut seguir el concert en directe amb una qualitat òptima d’imatge i so.
L’acte inaugural també s’ha pogut seguir en directe des del Canal de Youtube de l’Ajuntament d’Igualada i s’emetrà per Canal Taronja el dilluns 7 de febrer, a les 21:30 h.


Igualada enceta l’any de la Capital de la Cultura Catalana, un nou repte per la ciutat i, alhora, una oportunitat per fer valdre la cultura catalana des d’un punt de vista local, des de totes les disciplines i mostrant el gran teixit cultural igualadí. Hi ha més de 250 activitats culturals previstes pel primer quadrimestre de l’any que es troben recollides a la revista #CulturaIgualada i també al web www.igualadaccc2022.cat.
Igualada encara la capitalitat amb l’objectiu de projectar la ciutat, mostrar la cultura com un bé essencial i un pilar de cohesió social.

La Biblioteca Central d’Igualada compta amb el Fons Jordi Savall
El mateix dissabte 5 de febrer, Jordi Savall ha visitat la secció que inclou tot el seu fons a la Biblioteca Central d’Igualada. El Fons Jordi Savall inclou més de 250 documents entre discos compactes i audiovisuals. Jordi Savall fa més de cinquanta anys que es dedica a la recerca de músiques antigues, que llegeix i interpreta ja sigui amb la seva viola de gamba o com a director. Unes músiques que recrea amb les formacions Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations.

La creació d’aquest fons va ser possible gràcies a la col•laboració de l’Associació d’Igualada per la Unesco, la Fundació CIMA (Centre Internacional de Música Antiga) i el segell discogràfic Alia Box, el qual va oferir a la Biblioteca tots els audiovisuals del seu catàleg amb unes condicions úniques. L’objectiu de la Biblioteca és conservar tota la seva obra com a part de la seva Col·lecció Local, on es preserva tota la producció dels autors de la comarca pel seu valor patrimonial. Per aquest motiu, aquests CDs i DVDs tenen unes condicions especials de préstec que cal consultar al taulell de la mateixa sala.