Noves tecnologies, arqueologia, interpretació i història són els temes que aniran lligats a la cultura en els propers diàlegs

Amb una gran acollida per part del públic, els Diàlegs Capitals  també estan disponibles en format podcast al web igualadaccc2022.cat

Continua el cicle de pensament Diàlegs Capitals amb temes d’actualitat que s’abordaran a través d’un diàleg entre experts locals i pensadors d’àmbit nacional. Aquest cicle és una invitació a explorar diferents àmbits del pensament i la cultura contemporània, tenen lloc una vegada al mes. Tot seguit presentem els quatre diàlegs previstos pels propers mesos.

La pròxima trobada s’emmarca sota el títol Noves tecnologies… cultura? i comptarà amb Jordi Solà, Ester Comenge i Albert Burzon. Els videojocs, la realitat augmentada, les aplicacions mòbils… sovint no els entenem com a cultura però cada vegada són més les veus que defensen el gran impacte que poden tenir. Els experts debatran quin paper jugaran les noves tecnologies els propers anys, si poden ajudar a acostar-nos al patrimoni i la història, i si quan parlem de noves tecnologies també podem parlar de cultura.  Tindrà lloc el dimecres 28 de setembre, a les 19:30 h, al Teatre Municipal Ateneu.

El mes d’octubre serà el torn de les arqueòlogues Jordina Sales-Carbonell i Paloma Zarzuela. Doncs abans tampoc estàvem tan malament!. L’arqueologia pot ajudar a explicar el paper real de les dones que fins ara ha estat invisibilitzat per la història i pel biaix de l’anàlisi de la seva cultura material, la construcció social de les identitats i de les relacions humanes. Amb aquest diàleg entre les antropòlogues Jordina Sales i Paloma Zarzuela explorem la tasca que s’ha fet recuperant la història de les dones en les poblacions antigues. Tindrà lloc el dijous 27 d’octubre, a les 19:30 h, al Teatre Municipal Ateneu.

Actuar en femení, serà el diàleg previst pel mes de novembre amb les actrius Diana Gómez i Adriana Fuertes. Ens parlaran d’un univers que brilla des d’una òptica que coneix el que s’amaga darrere les bambolines. Els recorreguts de les dues actrius ens portaran per espais tan emblemàtics com el Teatre Nacional de Catalunya o el Teatre Nacional São João, a explorar les sinergies entre els principals teatres europeus amb projectes com Between Lands,  a conèixer com treballen directors de prestigi internacional i a descobrir  com són els rodatges de  llargmetratges  i  sèries de renom com El Crac, Valèria o La Casa de Papel pel·lícules. Amb la moderació de la periodista Carla Verdés, periodista de Catalunya ràdio i, actualment, al programa “El matí de Catalunya Ràdio”. Tindrà lloc el dijous 10 de novembre, a les 19:30 h, al Teatre Municipal Ateneu.

Per acabar el cicle de pensament Diàlegs Capitals tindrem a Pol Dalmau i Martín Rodrigo que debatran sobre l’esclavitud, concretament La participació catalana en el tràfic d’esclaus: memòria i llegat del colonialisme a Catalunya. Una afirmació és verdadera si es correspon amb els fets. La historiografia ha tingut un paper rellevant en la construcció del discurs del que anomenem “veritat”. Massa sovint la veritat és definida en funció de l’interès per mantenir un mite o una determinada ideologia. En aquest diàleg entre Pol Dalmau i Martín Rodrigo anirem veient diferents aspectes pocs coneguts del colonialisme i el paper dels catalans en l’esclavisme del segle XIX. Serà el dijous 15 de desembre, a les 19:30 h, al Teatre Municipal Ateneu.

L’entrada als Diàlegs Capitals és gratuïta i no cal fer reserva prèvia.

Els Diàlegs Capitals en format Podcast

Tots els Diàlegs Capitals s’enregistren i es poden tornar a escoltar posteriorment en format Podcast. Estan disponibles al web www.igualadaccc2022.cat, Spotify, Ivoox i a Ràdio Igualada.

Diàlegs Capitals és el cicle de pensament que s’ha organitzat amb motiu de la capital de la cultura catalana, uns diàlegs que conviden a reflexionar entorn dels reptes del segle XXI, explorar diferents àmbits del pensament i la cultura contemporània. Durant el 2022, tenen lloc un cop al mes i s’aborden temes d’actualitat a través d’un diàleg entre experts locals i pensadors d’àmbit nacional.