És la primera vegada que Saló, afincat a Berlín, exposa a la seva ciutat natal

Es tracta d’una instal•lació de pintures de gran format que homenatja als arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós

La instal·lació només es podrà veure dissabte de 18h a 21h al Cementiri Nou, i una selecció d’obres s’exposarà posteriorment al Museu Comarcal de l’Anoia

El pintor igualadí Joan Saló, afincat a Berlín, serà aquest proper dissabte a Igualada presentant una instal•lació de pintures de gran format a la capella del Cementiri Nou d’Igualada. L’artista portarà a terme una intervenció pictòrica que es podrà visitar només un sol dia, dissabte dia 18 de juny des de les 18h fins les 21h. Amb el nom de Hypnagogia –terme que defineix les primeres fases del son-, l’obra és un homenatge als arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós, s’emmarca dins dels actes d’“Igualada, Capital de la Cultura Catalana 2022” i compta amb el suport de la Fundació Enric Miralles.
L’obra de Joan Saló destaca pel seu estil meditatiu i repetitiu. A “Hypnagogia” mostra sis quadres negres a gran escala realitzats especialment per a l’ocasió. En referència a l’estat de transició de la vigília al son, “Hypnagogia” convida l’espectador a reflexionar sobre el cicle de la vida. “Miralles i Pinós van dissenyar el cementiri com una manera d’entendre i acceptar el vincle entre passat, present i futur”, explica Saló, i afirma: “la reflexió sobre el temps i l’espai és un aspecte que sempre he intentat explorar a les meves pintures.” El diàleg entre l’arquitectura i la pintura fa del Cementiri Nou un lloc perfecte per a la reflexió i la meditació. En un comunicat, la Fundació Enric Miralles destaca que l’obra de Joan Saló “re-enmarca l’obra original de l’Enric i la recontextualitza a través de l’art i de diàlegs socials”, i sobre Hypnagogia afirma que “explora el mitjà de la pintura en relació a la forta textura del formigó de la capella del cementiri d’Igualada”.

Una selecció d’aquestes grans pintures monocromes de Joan Saló s’exposaran posteriorment al Museu Comarcal de l’Anoia, del 22 de juny al 30 de juliol. D’aquí a uns mesos es publicarà un llibre documentant la intervenció amb un text de l’escriptor i crític Eduardo Lago, guanyador d’un Premi Nadal, i amb una introducció de la directora de la Fundació Enric Miralles, Benedetta Tagliabue.

Joan Saló, (Igualada, 1983) viu i treballa a Berlín. Aquesta serà la primera vegada que exposa a la seva ciutat natal després d’haver presentat el seu treball en ciutats com Nova York, Berlín, Londres i París.

Saló es va llicenciar en Belles Arts a la Universitat de Barcelona l’any 2006 i va continuar els seus estudis a l’Academia di Belle Arti de Bolonya, Itàlia. El seu treball s’ha mostrat en diverses exposicions internacionals individuals i col·lectives. També ha participat en el Programa de Residència CCA Andratx a Andratx, Mallorca, l’any 2018. Ha rebut diversos premis i mencions com la Menció d’Honor del premi Liquitex (Londres, 2015), ha estat finalista del “Premi Lissone” (Lissone, 2014), finalista en la “Biennal d’Art Contemporani Català” (2012) i finalista en “Premi de Pintura Guasch Coranty Internacional” (Barcelona, 2008).

En l’obra de Joan Saló, el moviment incessant de la línia dóna lloc a una pintura intermitent que crea matisos de llum i foscor, volum i transparència i crea d’aquesta manera una especialitat. La reiteració del gest esdevé un acte contemplatiu de fer i veure.