Amb una gran acollida per part del públic, els Diàlegs Capitals  també estan disponibles en format podcast al web igualadaccc2022.cat

La tecnologia ha sigut l’eix central de la setena trobada de Diàlegs Capitals, el cicle de pensament organitzat amb motiu de la capital de la cultura catalana i que explora diferents vessants de la cultura. La trobada ha estat al Teatre de l’Ateneu i ha comptat amb Ester Comenge, de l’estudi creatiu i d’innovació digital Burzon Comenge i professora de projectes de Gràfica Publicitària a l’Escola d’art i disseny La Gaspar; Jordi Solà, cofundador de Cubus Games i president de Tic Anoia; i moderat per Albert Lloreta, realitzador audiovisual, fundador de la cooperativa audiovisual Bonobo Films i del projecte La Fera, fàbrica de creació digital.

El diàleg s’ha centrat en resoldre si les noves tecnologies són realment cultura, en aquest sentit Ester Comenge deia: “A través de la tecnologia afegim una capa de significació a la cultura creant noves formes d’aprenentatge en el coneixement del món de l’art o la història”, fent referència als coneguts projectes que han desenvolupat a l’estudi Burzon Comenge com són el mapping Taüll 1123, la reconstrucció 3D de la ciutat ibèrica d’Ullastret o l’experiència immersiva en l’art de Dalí que es troba al centre d’arts digitals Ideal. 

Jordi Solà afegia que “la tecnologia ens ajuda a apropar-nos al patrimoni i democratitza l’accés per recrear art i cultura”. Des de Cubus Games difonen la cultura i el coneixement a través de videojocs que fan de l’aprenentatge una experiència única. Han desenvolupat videojocs com “La gran aventura de la biodiversitat al Museu de les Aigües” o “Els germans ibers” on a través del joc i de manera cooperativa es descobreix l’antic poblat ibèric. Un aspecte que en el futur ha de tenir un llarg recorregut en el món de l’ensenyament com a complement de la classe magistral.

Per acabar el diàleg s’ha obert el torn de preguntes del públic i tot seguit s’ha fet una demostració en directe d’art digital. En menys d’un minut i indicant quatre paràmetres, el programa Midjourney ha creat una imatge, una obra d’art col·lectiva generada amb intel·ligència artificial.

Arqueologia, interpretació, dones i història seran els eixos dels propers Diàlegs

El mes d’octubre serà el torn de les arqueòlogues Jordina Sales-Carbonell i Paloma Zarzuela. A través de l’arqueologia explicaran el paper real de les dones que fins ara ha estat invisibilitzat per la història i pel biaix de l’anàlisi de la seva cultura material, la construcció social de les identitats i de les relacions humanes. Amb aquest diàleg entre les antropòlogues Jordina Sales i Paloma Zarzuela explorem la tasca que s’ha fet recuperant la història de les dones en les poblacions antigues. Tindrà lloc el dijous 27 d’octubre, a les 19:30 h, al Teatre Municipal Ateneu.

Actuar en femení, serà el diàleg previst pel dijous 10 de novembre amb les actrius Diana Gómez i Adriana Fuertes i per acabar, el 15 de desembre, els historiadors Pol Dalmau i Martín Rodrigo debatran sobre l’esclavitud, concretament La participació catalana en el tràfic d’esclaus: memòria i llegat del colonialisme a Catalunya.

Els Diàlegs Capitals en format Podcast

Tots els Diàlegs Capitals s’enregistren i es poden tornar a escoltar posteriorment en format Podcast. Estan disponibles al web www.igualadaccc2022.cat, Spotify, Ivoox i a Ràdio Igualada.

Diàlegs Capitals és el cicle de pensament que s’ha organitzat amb motiu de la capital de la cultura catalana, uns diàlegs que conviden a reflexionar entorn dels reptes del segle XXI, explorar diferents àmbits del pensament i la cultura contemporània. Durant el 2022, tenen lloc un cop al mes i s’aborden temes d’actualitat a través d’un diàleg entre experts locals i pensadors d’àmbit nacional.