Aquest mes de desembre tindrà lloc la última trobada de Diàlegs Capitals, les converses per repensar el món des de la cultura, a través de tots els seus vessants i que han tingut lloc una vegada al mes durant l’any de la capital de la cultura catalana a Igualada.

Per cloure el cicle de pensament comptarem amb els historiadors Pol Dalmau i Martín Rodrigo que ens parlaran sobre la participació catalana en el tràfic d’esclaus i el colonialisme del XIX, una història silenciada. Una afirmació és verdadera si es correspon amb els fets. La historiografia ha tingut un paper rellevant en la construcció del discurs del que anomenem “veritat”. Massa sovint la veritat és definida en funció de l’interès per mantenir un mite o una determinada ideologia. En aquest diàleg entre Pol Dalmau i Martín Rodrigo anirem veient diferents aspectes pocs coneguts del colonialisme i el paper dels catalans en l’esclavisme del segle XIX.

La conversa tindrà lloc el dijous 15 de desembre, a les 19:30 h, al Teatre Municipal Ateneu. L’entrada és gratuïta.

Pol Dalmau

Pol Dalmau Palet (Igualada, 1985), és investigador postdoctoral a Juan de la Cierva en el Departamento de Humanidades de la Universitat Pompeu Fabra. Doctor en Història i Civlització per l’European University Institute de Florència (Itàlia), ha sigut investigador postdoctoral a la Cañada Blanch Centre de la London School of Economics (Regne Unit) i al Leibniz InInstitut für Europäische Geschichte de Mainz  (Alemanya),  finansat per la fundació Alexander  von  Humboldt.  També ha realitzat estances d’investigació als Estats Units (New  York  University)  i Anglaterra  (University of Leeds).

Martín Rodrigo

Martín Rodrigo Alharilla (Sabadell, 1968), és profesor d’Història Contemporània del Departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra i membre del Grup 

d’investigació en Imperis, Metròpolis i Societats Extraeuropees. Entre les seves publicacions destaquen “Los marqueses de Comillas, 1817-1925. Antonio y Claudio López (2000)”, “Indians a Catalunya. Capitals cubans en l’economia catalana (2007)” i “La familia Gil. Empresarios catalanes en la Europa del siglo XIX (2010)”. Ha sigut també editor del volum “Cuba, de colonia a República (2006)”.

Els Diàlegs Capitals en format Podcast

Tots els Diàlegs Capitals s’enregistren i es poden tornar a escoltar posteriorment en format Podcast. Estan disponibles al web www.igualadaccc2022.cat, Spotify, Ivoox i a Ràdio Igualada.

Diàlegs Capitals és el cicle de pensament que s’ha organitzat amb motiu de la capital de la cultura catalana, uns diàlegs que conviden a reflexionar entorn dels reptes del segle XXI, explorar diferents àmbits del pensament i la cultura contemporània. Durant el 2022, han tingut lloc un cop al mes i s’han abordat temes d’actualitat a través d’un diàleg entre experts locals i pensadors d’àmbit nacional.